KÁROLY KIRÁLY ÉS AZ UPCYCLING

A Windsori kastély és a Buckingham-palota régi királyi függönyeinek divatos kimonóvá alakítása a kreativitás, az innováció, és ami a legfontosabb, a fenntarthatóság bizonyítéka.

Károly kirlály és az upcycling

Tudtad, hogy az angol királyi család is nagyban űzi az újrahasznosítást?

A Windsori kastély és a Buckingham-palota régi királyi függönyeinek divatos kimonóvá alakítása a kreativitás, az innováció, és ami a legfontosabb, a fenntarthatóság bizonyítéka.

Ez a Károly király által ihletett kezdeményezés ékes példája annak, hogy hogyan járulhat hozzá mindenki – legyen akár király vagy koldus – a fenntarthatóbb jövőhöz. Jelen esetben például a vintage anyagok újrahasznosításával  a hulladék csökkentéséhez.

Diákok kapták ezt a hihetetlen lehetőséget!

A King’s Foundation csoportos gyártási ismeretek tanfolyamára beiratkozott diákokjai hihetetlen izgalmas lehetőséget kaptak arra, hogy ezekkel a történelmi szövetekkel dolgozzanak. 2022 elején kapták a kihívó feladatot, hogy 30 különböző mintát alakítsanak át egy modern kiskereskedelmi divatkollekcióvá. Minden kézműves kimonó, ami kikerült a kezük alól, saját bevallásuk szerint “szerelem-projektként” született meg, és egyenként nyolc-tíz órát vett igénybe.

Ezek a függönyök egyedülálló múlttal rendelkeznek, II. Erzsébet királynő uralkodása idejére már több mint négy évtizedes királyi függönytervezési múltat öleltek fel. Az 1950-es évektől az 1990-es évekig ezek a függönyök valószínűleg egykor a királyi család privát nappalijait díszítették, ami erősen növelte történelmi jelentőségüket.

Ha a brit uralkodók megtehették, te is képes lehetsz rá, és vállalkozásokat is inspirálhat, hogy felfedezzék a régi függönyök és más anyagok újrahasznosításának kreatív lehetőségeit.

Hogy mi lett a projekt keretében elkészített kimonókkal?
Online árverésre bocsátják őket, a bevétel pedig teljes egészében az alapítvány jövőbeli textilprogramját szolgálja.

Erre is képes az upcylcing!

Forrás: King upcycles Windsor Castle curtains into kimonos, BBC.com

Layer Enikő

Layer Enikő

Upsolut Upcycling Ügynökség alapítója, közgazdász, tréner, coach

Munkám során számos KKV-val és nagyvállalattal kerültem kapcsolatba, miközben a fenntarthatósági törekvéseim egyre jobban előtérbe kerültek. Így jött a belső késztetés, hogy számukra zöld megoldásokat kínáljak, különös fókusszal a hulladékgazdálkodásra és az upcyclingra, mint az értékteremtő újrahasznosítás lehetőségére.

Kapcsolat

Olvass tovább cikkeink között!

céges ajándék - a 6R modell

Így lehet fenntartható egy céges ajándék - a 6R modell

‍Tollak, bögrék, füzetek, baseball sapkák és márkázott autóillatosítók - ha ezek közül legalább egy neked is megbújik az otthonodban, beesve két fiók közé, porosan és elfeledve, akkor tudod, mennyire feleslegesek a céges ajándékok. Vagy mégsem azok?

Elolvasom
Kreatív kezek, zöld szívek - ovisulis kampány

KREATÍV KEZEK, ZÖLD SZÍVEK KAMPÁNY - Légy a környezettudatos nevelés úttörője!

A fenntarthatóság nem csupán lehetőség, hanem kötelesség a jövő generációi iránt. Az UpSolut Upcycling Ügynökség úttörő kezdeményezést indít Kreatív Kezek – Zöld Szívek néven, hogy a vállalatok aktívan hozzájárulhassanak az óvodai és iskolai környezettudatos neveléshez! Csatlakozz kezdeményezésünkhöz és támogasd az ovi-sulis upcycling workshopokat! Vállalatod számára nemcsak marketingértéket jelent, hanem aktív szerepet vállalhatsz a jövő nemzedékének szemléletformálásában.

Elolvasom

Ismerd meg alkotóinkat! (hamarosan)