Upcycling a marketingben – Dr. Kelen és a Bánkitó Fesztivál együttműködése

Ez az esettanulmány a Dr. Kelen cég és a Bánkitó Fesztivál közötti együttműködést mutatja be, amely során a cég kidobásra szánt molinóit ülőpárnák készítésére használtuk fel a fesztivál színházterébe.

Dr. Kelen és a Bánkitó Fesztivál együttműködése

Az upcycling, vagyis a hulladék anyagok kreatív újrahasznosítása egyre népszerűbb trend a fenntarthatóságra törekvő vállalatok körében. Ez az esettanulmány a Dr. Kelen cég és a Bánkitó Fesztivál közötti együttműködést mutatja be, amely során a cég kidobásra szánt molinóit ülőpárnák készítésére használtuk fel a fesztivál színházterébe.

Az Upcycling Projekt

A Dr. Kelen cég több régi molinót halmozott fel, amelyeket eredetileg reklámcélokra használtak, azonban arculatváltás miatt azok feleslegessé váltak. Ahelyett, hogy ezek az anyagok hulladékként végezték volna, a cég úgy döntött, hogy kreatív módon hasznosítja újra őket.

Ezzel egyidőben a Bánkitó Fesztivál szervezői kapcsolatban álltak Jeney Orsolyával, az Ursuslupus márka tulajdonosával, akitől régi molinókból készült ülőpárnákat rendeltek a fesztiválozók részére.

Az Upsolut Upcycling Ügynökség és az Ursuslupus összekötötte az igényeket, így az együttműködés során a Dr. Kelen molinókból további ülőpárnákat gyárthattunk a Bánkitó Fesztivál számára.

Dr. Kelen fedezte a molinóiból készült ülőpárnák gyártási költségeit, ami lehetővé tette a fesztivál számára, hogy költségmentesen juthasson hozzá ezekhez az eszközökhöz. Cserébe a Dr. Kelen logója és márkajele megjelent a párnákon, így a cég kreatív jelenlétet biztosított magának a rendezvényen.

Az együttműködés előnyei

  1. Környezettudatosság és fenntarthatóság:
    Az upcycling révén a Dr. Kelen cég hozzájárult a hulladékcsökkentéshez és a fenntarthatóság növeléséhez. A molinók újrahasznosítása nemcsak a környezetet védi, hanem pozitív üzenetet közvetít a cég elkötelezettségéről a fenntarthatóság iránt és hozzájárul a felhasználók szemléletformálásához.
  2. Költséghatékonyság:
    Az ülőpárnák gyártási költségeinek fedezésével a Dr. Kelen cég hatékonyan hasznosította a már meglévő anyagokat, ami csökkentette az új anyagok beszerzési szükségességét és a hulladékkezelési költségeket.
  3. Branding és láthatóság:
    A fesztivál látogatói rendszeresen találkoztak a Dr. Kelen logójával az ülőpárnákon, ami növelte a márka ismertségét és pozitív megítélését. Az ilyen típusú megjelenés erősíti a brand jelenlétét és hozzájárul a fogyasztói lojalitás növeléséhez.
  4. Közösségi kapcsolatok:
    Az együttműködés erősítette a Dr. Kelen kapcsolatát a helyi közösséggel és a fesztivál látogatóival. A cég támogatása a fesztivál számára értékes hozzájárulásként jelent meg, ami pozitív visszhangot váltott ki a résztvevők körében.
  5. Pozitív PR és médiafigyelem:
    Az ilyen innovatív kezdeményezések gyakran vonzzák a média figyelmét, ami további PR lehetőségeket biztosít a vállalat számára. A Dr. Kelen és a Bánkitó Fesztivál együttműködése példaként szolgálhat más vállalatok számára is, hogyan lehet a fenntarthatóságot és a marketinget összehangolni.
  6. Upcycling kultúra támogatása és alkotók helyzetbe hozása:
    Az ilyen együttműködések nemcsak az upcycling kultúra népszerűsítéséhez járulnak hozzá, hanem közvetlenül támogatják az upcycling alkotókat is. A Dr. Kelen és a Bánkitó Fesztivál projektje bemutatja az upcycling lehetőségeit, és felkelti az érdeklődést a kreatív újrahasznosítás iránt. Ezzel az igényt összekapcsoljuk a piaci szereplőkkel, ami lehetőséget biztosít az upcyclerek számára, hogy bemutathassák munkáikat, bővítsék ügyfélkörüket és új együttműködéseket hozzanak létre. Az ilyen kezdeményezések révén a kreatív újrahasznosítás közössége is növekedhet és fejlődhet, ami hosszú távon a fenntarthatósági célokat is elősegíti.

Összefoglalás

A Dr. Kelen és a Bánkitó Fesztivál közötti upcycling projekt sikeresen mutatja be, hogyan lehet a fenntarthatósági törekvéseket integrálni a marketingstratégiába. Az együttműködés nemcsak a környezetvédelemhez járult hozzá, hanem kölcsönösen előnyös megoldást nyújtott mindkét fél számára. Az ilyen típusú kezdeményezések hosszú távon is pozitív hatással lehetnek a márkára és hozzájárulhatnak a vállalat fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

Layer Enikő

Layer Enikő

Upsolut Upcycling Ügynökség alapítója, közgazdász, tréner, coach

Munkám során számos KKV-val és nagyvállalattal kerültem kapcsolatba, miközben a fenntarthatósági törekvéseim egyre jobban előtérbe kerültek. Így jött a belső késztetés, hogy számukra zöld megoldásokat kínáljak, különös fókusszal a hulladékgazdálkodásra és az upcyclingra, mint az értékteremtő újrahasznosítás lehetőségére.

Kapcsolat

Olvass tovább cikkeink között!

céges ajándék - a 6R modell

Így lehet fenntartható egy céges ajándék - a 6R modell

‍Tollak, bögrék, füzetek, baseball sapkák és márkázott autóillatosítók - ha ezek közül legalább egy neked is megbújik az otthonodban, beesve két fiók közé, porosan és elfeledve, akkor tudod, mennyire feleslegesek a céges ajándékok. Vagy mégsem azok?

Elolvasom
Kreatív kezek, zöld szívek - ovisulis kampány

KREATÍV KEZEK, ZÖLD SZÍVEK KAMPÁNY - Légy a környezettudatos nevelés úttörője!

A fenntarthatóság nem csupán lehetőség, hanem kötelesség a jövő generációi iránt. Az UpSolut Upcycling Ügynökség úttörő kezdeményezést indít Kreatív Kezek – Zöld Szívek néven, hogy a vállalatok aktívan hozzájárulhassanak az óvodai és iskolai környezettudatos neveléshez! Csatlakozz kezdeményezésünkhöz és támogasd az ovi-sulis upcycling workshopokat! Vállalatod számára nemcsak marketingértéket jelent, hanem aktív szerepet vállalhatsz a jövő nemzedékének szemléletformálásában.

Elolvasom

Ismerd meg alkotóinkat! (hamarosan)